EMZİRME DESTEK SİSTEMİ (EDS) NEDİR ? - Dilruba Demirezer

EMZİRME DESTEK SİSTEMİ (EDS) NEDİR ?

Emzirme destekleyici sistem (kısaca EDS), emzirmeyi desteklemek amacı ile üretilmiştir. Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda bebeğin emmeye devam etmesi ve beslenmesinin kesintiye uğramaması için kullanılan bir üründür. Emzirme Destek Sistemi (EDS) ile anneler emzirme işlemini gerçekleştirirken memeye yerleştirilen beslenme hortumu aracılığı ile bebeği ihtiyacı olan anne sütü veya ek gıda ile besleyebilirler. 

KAÇ ÇEŞİT EMZİRME DESTEK SİSTEMİ VAR ?

Eskiden beri kullanılan beslenme ya da aspirasyon sondası (no:6) ve çam uçlu enjektör set ya da şuan piyasada hazır emzirme destek sistemleri bulunmaktadır.

EMZİRME DESTEK SİSTEMİ HANGİ DURUMLARDA KULLANILABİLİR?

1. Meme reddi durumlarında,

2. Mama takviyesi verildiğinde,

3. Prematüre bebeklerde emzirme destek sistemi (EDS) kullanılabilir.

EMZİRME DESTEK SİSTEMİ (EDS) NASIL KULLANILMALI?

Öncelikle anne bebeğini emzirebiliyorsa, önce memeyi boşaltabildiği kadar emzirmeli, sonrasında vereceği takviyenin yarısını bir memede diğer yarısını bir memede verebilir. İki meme de çalışmış ve uyarılmış olur.

En önemli konu meme de Emzirme destek sistemini kullanırken hız akışının yavaş olması. Çünkü hızlı akış olduğunda bebek meme de hızlı akışa alışabiliyor. Bu durum meme reddine kadar gidebiliyor. Meme de hızlı akış istiyor ve Emzirme destek sistemi olmadan memeyi emmeyebiliyor. Bu neden ile Uzman Emzirme Danışmanından destek alınması gerekir.

EMZİRME DESTEK SİSTEMİNİN FAYDALARI NEDİR?

Bebeğimize vereceğimiz takviyeyi meme de emzirerek vererek, bebeğin memeyi daha fazla uyarmasına ve böylelikle anne sütünün artmasını sağlamaktadır. Biberon kullanımını bırakarak, meme reddini sonlandırmamızı sağlar. Bebeğin memeye alışmasını ve emme refleksini güçlendirmeyi sağlar. Bebeğin çene yapısını güçlendirir. Özellikle Prematüre bebeklerde emme refleksi zayıf olduğu için memeyi tam boşaltamaz. Emzirme destek sistemi ile emme refleksini güçlendirmiş oluruz ve kilo kaybetme riski olmaz. Aspirasyon riskini azaltır, bebeğe beslenme sırasında ara verebilme ve beslenmeyle aynı anda nefes alabilme olanağı sağlar. Emzirme Destek Sistemi anne bebek  arasındaki ten temasının korunmasına yardımcı olur.

EMZİRME DESTEK SİSTEMİ NASIL YAPILMALI ?

Uzman Hemşire Emzirme Danışmanı Dilruba Demirezer’in videosunu izleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir